Ett snack med en av våra medlemsföreningar - Sunne IK!

Daniel Frykestam är ungdomsledare i Sunne IK för spelare födda 2012 och 2013. Han har tidigare suttit i styrelsen och spelat hockey i Sunne för ett antal år sedan. Daniel beskriver att han inte varit i hallen på många år efter att han lade skridskorna på hyllan:

- Jag hade inte varit i hallen sen jag slutade spela utan det var sonen som tog med mig tillbaka när han började på Tre Kronors Hockeyskola. Varför jag inte varit i hallen sen jag själv spelade berodde dels på den machokultur som var ganska generell för hockeyn i stort och att det var väldigt lagindelat vilket gjorde att man inte upptäckte andra roller inom föreningslivet. Det jag upplever idag när jag är i hallen är något helt annat. Det finns en väldigt värme och gemenskap i föreningen som jag med många fler vill vara med att bidra till.

Daniel tror att fler tjejer och killar har börjat att spela ishockey i Sunne IK den senaste tiden har att göra med alla kring föreningen ställer upp för varandra oavsett vilket lag man tillhör. Han nämner att A-lagsspelarna verkar som ambassadörer för övriga i föreningen vilket skapar en inspiration – vilket även visar sig på läktaren under hemmamatcherna. Folk vill verkligen supporta föreningen.

- Inom Sunne IK är vår ambition att alla ska bli sedda, inte bara spelarna. Det har skapat en känsla av samhörighet och tillhörighet där alla är med och bidrar. Vi försöker ofta prata om långsiktighet i stället för kortsiktiga vinster. Under 2022 & 2023 har föreningen - spelare, ledare och föräldrar under ledning av styrelsen och RF-SISU Värmland jobbat igenom klubbens värdegrund samt verksamhetsidé och vision.


Har du något konkret exempel som funkat för att få fler att spela ishockey i Sunne IK?

- Vi frågade spelarna hur vi kunde blir fler som spelar hockey, nån kom med förslaget att ta med en kompis på en ”prova på träning” nån annan tyckte vi skulle se en A-lagsmatch, berättar Daniel. Vi fick en prova-på-tid innan en hemmamatch och barnen agerade faddrar för sina inbjudna kompisar. Efter träningen fixade några föräldrar pizza för att höja gemenskapen innan vi hejade fram Sunne IK till vinst.

- Även om ungdomarna är 10-11 år och några har spelat hockey i 5-6 år funkar det bra med nya spelare som börjar lite senare. Det är klart att det gäller att tänka till när man planerar träningen så att alla får chansen att utvecklas, vi kör mycket smålagspel, stationsträning och försöker vara minst 4 ledare på isen säger Daniel.

När Daniel fick frågan på hur de ser på att tävla svarade han:

- Vår ambition är att vi alltid ger allt under matcher och träningar, vi vill vinna varje match och varje situation, alla ska göra sitt bästa, men fokus ligger på att behålla så många som möjligt så länge som möjligt.

Vidare fick Daniel ge ett tips på vad som han tror fungerar långsiktigt för att utveckla barn och ungdomar:

- Heja och bekräfta barnen. Se till att alla har roligt både på träning/match och off ice. Ha tålamod och lita på Hemmaplansmodellen, sätt upp mål kopplat till det långsiktiga tänket i stället för kortsiktiga vinster som att vinna matchen. Vinsten ligger i att ha så många spelare kvar så länge som möjligt – då kommer de sportsliga vinsterna, samtidigt som vi lyckats med att bidra till en aktiv fritid och förhoppningsvis starka och självständiga individer.